Menu
Your Cart

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΚΕΥΗ

 

Ο καθαρισμός και η προετοιμασία του χυτοσιδήρου για μαγείρεμα δεν είναι καθόλου τρομακτική διαδικασία. Η μόνη δυσκολία είναι το μεγάλο βάρος των σκευών. Παρά την κοινή παρανόηση ότι τα χυτοσιδηρά σκεύη είναι ευαίσθητα και επιρρεπή σε φθορά, η αλήθεια είναι ότι είναι ανθεκτικά και μακροβιώτικα. Η χρήση τους σε κουζίνες ανά τον κόσμο εκτείνεται για αιώνες, από την παραδοσιακή ασιατική μαγειρική μέχρι τις σύγχρονες αμερικανικές κουζίνες. Αφού εξοικειωθείτε με τα απλά βήματα για τον καθαρισμό και την προετοιμασία του μαντεμένιου τηγανιού ή της κατσαρόλας, θα διαπιστώσετε ότι είναι εύκολο να διατηρήσετε και να χρησιμοποιήσετε αυτά τα σκεύη, αντιμετωπίζοντας με ευκολία κάθε μαγειρική πρόκληση.

Πέντε Εύκολα Βήματα για τον Καθαρισμό του Χυτοσιδήρου

Σκουπίστε το: Μετά τη χρήση, αφού το τηγάνι ή η κατσαρόλα κρυώσει σε ασφαλή θερμοκρασία, σκουπίστε το εσωτερικό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα φαγητού ή λαδιού. Καθαρίζοντάς το ενώ είναι ακόμη χλιαρό, διευκολύνετε τον καθαρισμό και αποφεύγετε το κόλλημα των τροφών. Μικρή ποσότητα λαδιού ή λίπους μπορεί να παραμείνει, καθώς αυτό βοηθά στη διατήρηση της επιφάνειας και στην προστασία της από τη σκουριά.
Καθαρίστε το Απαλά: Εάν απαιτείται περαιτέρω καθαρισμός, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και μια απαλή βούρτσα ή σφουγγάρι για να απομακρύνετε τα κολλημένα τρόφιμα. Αποφύγετε τη χρήση ατσάλινων σφουγγαριών ή λειαντικών καθαριστικών που μπορεί να βλάψουν την αντικολλητική επιφάνεια.
Στεγνώστε το Καλά: Αφού καθαρίσετε το σκεύος, στεγνώστε το εντελώς με ένα απορροφητικό πανί. Η παραμονή υγρασίας μπορεί να προκαλέσει σκουριά, επομένως είναι σημαντικό να αφαιρεθεί όλη η υγρασία.
Ζεστάνετε και Λιπάνετε: Θερμάνετε το σκεύος για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να αφαιρέσετε τυχόν υπολειπόμενη υγρασία και στη συνέχεια λιπάνετε ελαφρά την επιφάνεια με λίγο λάδι (όπως οποιοδήποτε σπορέλαιο ή το έλαιο σταφυλιού) χρησιμοποιώντας ένα πανί.
Αποθηκεύστε το Σωστά: Φυλάξτε το σκεύος σε ξηρό και δροσερό μέρος. Αποφύγετε τη στοίβαξη πολλών μαντεμένιων σκευών το ένα πάνω στο άλλο για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει φθορά στην επιφάνεια του εμαγιέ. Το κρέμασμα στους τοίχους της κουζίνας είναι μια εναλλακτική λύση που εξοικονομεί χώρο και επιτρέπει εύκολη πρόσβαση. Επιπρόσθετα τα πανέμορφα σκεύη μας αποτελούν μια ξεχωριστή διακοσμητική πρόταση για την κουζίνα σας.

Αποφύγετε τις εξής ενέργειες κατά τον καθαρισμό ενός μαντεμένιου σκεύους Hosse

Αποφύγετε Λειαντικούς Καθαρισμούς:  Όπως τη χρήση ατσάλινου σφουγγαριού, που μπορεί να αφαιρέσει τη λιπαρότητα της επιφάνειας.
Μη Μουλιάζετε το Σκεύος:  Το μουλιασμα στο νεροχύτη μπορεί να προκαλέσει σκουριά.
Αποφύγετε το Πλυντήριο Πιάτων:  Η υπερβολική έκθεση σε νερό και οι χημικές ουσίες του πλυντηρίου μπορεί να προκαλέσουν σκουριά και να αφαιρέσουν τα λίπη και την πατίνα που προστατεύουν την επιφάνεια.

 

Σωστός Καθαρισμός Μαντεμένιων Σκευών;

Οι νέοι χρήστες μαντεμένιων σκευών συχνά κάνουν το λάθος να τα καθαρίζουν υπερβολικά, όπως τα κανονικά σκεύη. Αυτό μπορεί να ξηράνει την επιφάνεια και να αφαιρέσει τα έλαια, που είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία και την αντικολλητική τους ιδιότητα. Είναι σημαντικό να διατηρείται η λιπαρότητα της επιφάνειας, ακόμη και κατά τον καθαρισμό.

Είναι σωστή η χρήση σαπουνιού για τον καθαρισμό του χυτοσιδήρου;

Σχετικά με τη χρήση σαπουνιού, αν και έχει δημιουργηθεί η άποψη πως πρέπει να αποφεύγεται, στην πραγματικότητα μικρή ποσότητα σαπουνιού δεν είναι επιζήμια. Το σαπούνι μπορεί να αφαιρέσει τα έλαια, αλλά δεν καταστρέφει την προστατευτική επίστρωση των σκευών.

 

Τι είναι η λίπανση /seasoning για ένα μαντεμένιο σκεύος;

Η λίπανση (seasoning) ενός μαντεμένιου σκεύους είναι η διαδικασία εφαρμογής λαδιού και θέρμανσης του σκεύους για να δημιουργηθεί μια φυσική, αντικολλητική επιφάνεια. Αυτή η επεξεργασία μπορεί να καταστραφεί με τη χρήση λειαντικών καθαριστικών, την έκθεση σε υπερβολική υγρασία ή την μακροχρόνια έκθεση σε υψηλή θερμότητα. Για να προλάβετε την καταστροφή της επιφάνειας, αποφεύγετε τα σκληρά καθαριστικά και την μακρά έκθεση σε νερό. Αν χρειαστεί επανεπεξεργασία, καθαρίστε το σκεύος, απλώστε λάδι και θερμάνετε το σκεύος σε υψηλή θερμοκρασία για να ανανεώσετε την επίστρωση.

premahvane-na-ryjda-ot-chugunen-tigan-hosse-kitchen-bg-1

 

 

 

 Για να αφαιρέσετε τη σκουριά από ένα μαντεμένιο σκεύος, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

1. Αντιμετωπίστε τη λίγη σκουριά με λαδωμένο πανί.
2. Για πιο εκτεταμένη σκουριά, χρησιμοποιήστε λειαντικό σφουγγάρι ή συρματόβουρτσα.
3. Εναλλακτικά, τρίψτε με χοντρό αλάτι και φυτικό λάδι χρησιμοποιώντας μια κομμένη πατάτα.
4. Μετά την αφαίρεση της σκουριάς και το πλύσιμο, εφαρμόστε επανεπεξεργασία του μαντεμένιου σκεύους.

Για την καλύτερη αποθήκευση ενός μαντεμένιου σκεύους, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες:

1. Κοντά στη Σόμπα: Ιδανικό μέρος είναι πάνω στη σόμπα, έτοιμο για χρήση.
2. Αποφύγετε Υγρά Μέρη: Μακριά από νεροχύτη ή πλυντήριο πιάτων για να αποφεύγεται η υγρασία.
3. Σε Κλειστό Ντουλάπι: Μια καλή επιλογή για μακροχρόνια αποθήκευση.
4. Αποφύγετε Στοίβαξη: Μην στοιβάζετε τα τηγάνια για να προστατεύσετε την επίστρωση.
5. Κρέμασμα: Κρεμάστε το κάτω από ένα ντουλάπι ή στον τοίχο για εύκολη πρόσβαση και διακόσμηση.