Τηγανίτες με πορτοκάλι, βούτυρο και κονιάκ

Γεμίστε αυτές τις τηγανίτες με το κρεμώδες σπιτικό βούτυρο πορτοκαλιού και σερβίρετε με ζεστό κονιάκ για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους του τραπεζιού σας.

 

Χρόνος προετοιμασίας:
10 λεπτά

 

Χρόνος εκτέλεσης:
30 λεπτά

 

 

Μερίδες:
7-8

 

Μαγειρέψτε με:
Μαντεμενιο τηγανι Hosse

 

 

ΥΛΙΚΑ:

 

Για το βούτηρο πορτοκαλιού:

  • 5 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, χωρισμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού (φρέσκο πορτοκάλι)
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • ¼ φλιτζάνι λικέρ
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ

    Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το βούτυρο (5 κουταλιές), τη ζάχαρη (4 κουταλιές), το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού λικέρ και ανακατέψτε καλά.

 

Για τις τηγανίτες:

  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • ⅔ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
  • 4 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο, χωρισμένο.
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:


 

Τηγανίτες:

  1. Χτυπάμε τα 2 αυγά, το γάλα, το αλεύρι και 4 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο.
  2. Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν δείτε ότι το μείγμα είναι πολύ παχύρευστο μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό για να το αραιώσετε, διαφορετικά προχωρήστε στο βήμα 3. 
  3. Ζεσταίνουμε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
  4. Αλείφουμε το τηγάνι με λάδι (ηλιέλαιο) ή βούτηρο.
  5. Ρίχνουμε αρκετό μείγμα, για να καλύψουμε τον πάτο του τηγανιού, περίπου ⅓ φλ.
  6. Στριφογυρίζουμε αργά το τηγάνι για να καλυφθεί ο πάτος με το μείγμα.
  7. Τηγανίστε για 1-2 λεπτά μεχρι να έχετε ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και αναποδογυρίστε. Τηγανίστε για 1 λεπτό ακόμα και αφαιρέστε την τηγανίτα ένα πιάτο. 

Βούτηρο πορτοκάλι και διαδικασία σερβιρίσματος:

Προθερμένουμε το φούρνο για ψήσιμο (πάνω – κάτω) στους 180 βαθμούς. Με ένα κουταλάκι του γλυκού βάζουμε από το μείγμα με το βούτηρο πορτοκαλίου που κάναμε στην αρχή, στο κέντρο της τηγανίτας. Διπλώστε το στη μέση και μετά ξανά στη μέση. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες τηγανίτες.

Τοποθετούμε τις γεμισμένες τηγανίτες στο ταψί και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Ψήνουμε μέχρι να αρχίσει να καραμελώσει η ζάχαρη και μετά βγάζουμε από το φούρνο.

Ζεσταίνουμε το κονιάκ και το λικέρ σε μια μικρή κατσαρόλα ή σε ένα μπρίκι σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1-2 λεπτά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αναφλέγουμε προσεκτικά το μείγμα της σάλτσας με ένα φλόγιστρο με μακριά λαβή και περιχύνουμε το μείγμα στις τηγανίτες στο ταψί. Αφήστε τη φλόγα να σβήσει τελείως. Σερβίρουμε αφού σβήσει η φωτιά.