Ψημένο σκορδόψωμο

Όταν κόβετε μια φέτα από αυτό το ψωμί, σας καλωσορίζουν με κομμάτια ψημένο σκόρδο φωλιασμένα στην αφράτη ζύμη. Ταιριάζει πολύ με ζυμαρικά ή ως ανεξάρτητο ορεκτικό.

 

Χρόνος προετοιμασίας:
2 ώρες

 

Χρόνος εκτέλεσης:
40-45 λεπτά

 

 

Μερίδες:
8

 

Μαγειρέψτε με:
Μαντεμενια κατσαρολα Hosse

 

 

ΥΛΙΚΑ:

 

Σκόρδο:

  • 1 σκόρδο ολόκληρο, ξεφλουδισμένο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

 

 

Ψωμί:

  • 2¼ κουταλάκια του γλυκού διαλυτή ή ξηρή μαγιά.
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι νερό, χλιαρό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 1 σκόρδο ολόκληρο, ψητό
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι ψωμιού (αλεύρι ολικής ή σκληρό αλεύρι)
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:


  1. Ρυθμίστε το φούρνο στους 200°C. Τυλίγουμε το σκόρδο σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  2. Ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά. Προσθέστε το ψημένο σκόρδο και το αλάτι στο μείγμα του νερού. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα, ανακατεύουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως με το μείγμα. Η ζύμη θα είναι υγρή και κολλώδης.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και αλείφουμε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει, 1 ώρα.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την πλάθουμε σε ορθογώνιο σχήμα. Παίρνουμε τις δύο γωνίες από τη ζύμη και διπλώνουμε το ορθογώνιο στη μέση. Επαναλάβετε 3 φορές. (για να έχει αέρα η ζύμη)
  5. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και τη βάζετε σε ένα καλά αλευρωμένο μέτριο μπολ. Αφήνουμε να φουσκώσει για ακόμα 30 λεπτά.
  6. Όσο φουσκώνει η ζύμη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C , βάζουμε την μαντεμένια μας κατσαρόλα (και το καπάκι) μέσα για να προθερμανθούν.
  7. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, αφαιρέστε το καπάκι από την μαντεμένια κατσαρόλα Hosse και τοποθετήστε προσεκτικά τη ζύμη μέσα. Γρήγορα και προσεκτικά κάντε μια κοπή βάθους 0,5 εκ. στην κορυφή της ζύμης με ένα κοφτερό μαχαίρι. Σκεπάζουμε με το προθερμασμένο καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  8. Μετά τα 30 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά.
  9. Αφήστε το ψωμί να κρυώσει σε μια σχάρα ή σε ένα ξύλο κοπής για 20 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες.