Στιφάδο με κοτόπουλο, μανιτάρια και άγριο ρύζι

Το στιφάδο είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κυριακάτικου τραπεζιού. Είναι ένα χορταστικό και νόστιμο γεύμα που μπορεί να απολαύσει όλη η οικογένεια.

 

 

Χρόνος προετοιμασίας:
25-30 λεπτά

 

Χρόνος εκτέλεσης:
45 λεπτά

 

 

Μερίδες: 6

 

Σας παρουσιάζουμε μια γευστική συνταγή για στιφάδο με κοτόπουλο, μανιτάρια και άγριο ρύζι. Αυτό το στιφάδο είναι ελαφρύτερο από το παραδοσιακό στιφάδο με μοσχάρι, αλλά εξακολουθεί να έχει πλούσια γεύση και άρωμα.

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  • 1 κομμάτι ( ή 50 g) ζαμπόν ή 2 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες.
  • 6 μπούτια κοτόπουλου χωρίς πέτσα, χωρίς κόκαλα, κομμένα σε κομμάτια.
  • αλάτι kosher (το γνωστό και ως χοντρό αλάτι) και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  • 4 φλιτζάνια μανιτάρια, κομμένα στα τέσσερα.
  • ¼ φλιτζάνι ξύδι από λευκό κρασί.
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 μεσαίου μεγέθους κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο
  • ¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι πλήρες ή αποβουτυρωμένο γάλα
  • 2 ½ φλιτζάνια από ζωμό κοτόπουλου
  • ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανονική ή ξηρή μουστάρδα
  • 120 g άγριο ρύζι, μαγειρεμένο σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:


  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  2. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο στην μαντεμένια κατσαρόλα Hosse σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το ζαμπόν και τηγανίστε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει, περίπου 6 λεπτά. Μεταφέρετε σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα. (με όσον το δυνατόν λιγότερο λάδι – λίπος)
  3. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λάδι στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο. Τα χωρίζουμε σε 2 παρτίδες, σοτάρετε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές, περίπου 6 λεπτά ανά παρτίδα. Μεταφέρετε το κοτόπουλο στο πιάτο με το ζαμπόν που σοτάραμε στο βήμα 2. 
  4. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και σοτάρετε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 4 λεπτά. Μεταφέρετε στο πιάτο με το κοτόπουλο και το ζαμπόν.
  5. Προσθέστε το ξίδι, και μαγειρέψτε μέχρι να μαραθούν και να μειωθεί ο όγκος τους. Ρίξτε μέσα το καρότο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη και σοτάρετε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά, περίπου 6 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ζαμπόν, το κοτόπουλο, τα μανιτάρια.
  6. Για τον ζωμό: Λιώστε το βούτυρο σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να δέσει η σάλτσα, περίπου 4 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό, το μοσχοκάρυδο και τη μουστάρδα και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει ξανά η σάλτσα. Καρικέψτε με αλάτι και πιπέρι βάσει της γεύσης σας.
  7. Περιχύνουμε με το μείγμα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε να ενωθούν.
  8. Καλύψτε τη μαντεμένια κατσαρόλα και ψήστε μέχρι το κοτόπουλο να είναι πολύ τρυφερό, περίπου 45 λεπτά.
  9. Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο ρίχνοντας το στιφάδο πάνω από το ρύζι και πασπαλίζοντας με μαϊντανό.