Χοιρινό ψητό με κόκκινο κρασί και λαχανικά

Λίγα πράγματα είναι πιο απολαυστικά από ένα αργό μαγειρεμένο γεύμα, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το κρέας που μαγειρεύεται σε χυτοσίδηρο διατηρεί την υγρασία και τη γεύση του, με αποτέλεσμα να γίνεται τόσο τρυφερό που κόβεται σαν βούτυρο. Αυτή η συνταγή σιγοβράζει ένα μείγμα από βότανα, ζωμό, κόκκινο κρασί και μπαχαρικά για μια σάλτσα που θα σας κάνει να γλείψετε τα δάχτυλά σας.

 

Χρόνος προετοιμασίας:
30 λεπτά

 

Χρόνος προετοιμασίας:
3 ώρες και 45 λεπτά

 

 

Μερίδες:
4 – 6

 

Μαγειρέψτε με:
Μαντεμενια κατσαρολα Hosse

 

 

ΥΛΙΚΑ:

  • 220 g μπέικον χοντροκομμένο, κομμένο σε κύβους.
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας κόκκινο πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κιλά  χοιρινή σπάλα, χωρίς κόκαλο, σε ενιαίο κομμάτι 
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 μικρό σκόρδο, ξεφλουδισμένο
  • 4 μεγάλα ασκαλώνια, ψιλοκομμένα
  • ¼ φλιτζάνι ζωμός κρέατος 
  • 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο.
  • 2 φλιτζάνια Cabernet Sauvignon ή οποιοδήποτε κόκκινο κρασί της αρεσκίας σας, χωρισμένα.
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια (περίπου 2,5 εκ.).
  • 1 κιλό καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια (περίπου 2,5εκ.).
  • 1 κιλό γογγύλια (ρέβα), καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια (περίπου 2,5 εκ.).

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:


  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Προθερμάνετε την κατσαρόλα Hosse σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-5 λεπτά. Προσθέστε το μπέικον και τηγανίστε το μέχρι να γίνει τραγανό, 10-12 λεπτά.
  3. Αφαιρέστε το μπέικον σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λάδι λίπους και κρατήστε 2 κουταλιές της σούπας από το λίπος του μπέικον στην κατσαρόλα.
  4. Ανακατεύουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και την καστανή ζάχαρη. Τρίψτε το κρέας από όλες τις πλευρές με το μείγμα μπαχαρικών. Σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει, περίπου 3-5 λεπτά ανά πλευρά.
  5. Αφαιρούμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια.
  6. Βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ασκαλώνια στον πάτο της μαντεμένιας κατσαρόλας. Τα σοτάρουμε μεχρι να πάρουν χρώμα. Ρίξτε μέσα το μπέικον και βάλτε το κρέας πάνω από τα κρεμμύδια.
  7. Προσθέστε 1½ φλιτζάνι κρασί και τα φύλλα δάφνης και αφήστε τα να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ακάλυπτα για 10 λεπτά. Σκεπάζουμε με καπάκι και βάζουμε την κατσαρόλα στο φούρνο για 1 ώρα.
  8. Αναποδογυρίζουμε το κρέας και αφήνουμε για 30 λεπτά. Προσθέστε κρασί ¼ φλιτζάνι κάθε φορά, αν χρειάζεται.
  9. Γυρίζουμε το ψημένο κρέας για άλλη μια φορά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
  10. Αφαιρούμε το ψητό και προσθέτουμε τα γογγύλια, τα καρότα και το κόκκινο κρεμμύδι. Προσθέστε ξανά το ψητό στο ταψί και σκεπάστε το, αφήνοντάς το στο φούρνο για άλλα 30-45 λεπτά.
  11. Αποσύρουμε από το φούρνο, αφήνουμε το κρέας μέσα στην κατσαρόλα να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά και το κόβουμε σε φέτες. Τις σερβίρουμε σε πιατέλα, περιχύνοντας με τη δεμένη σάλτσα τους, και συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες (προαιρετικό).
  12. Κόβουμε το ψητό ή το κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με τα λαχανικά.